Premiér: Eurozóna môže mať svoj rozpočet, potrebujeme poznať detaily

17.10.2012 Bratislava

Bratislava 17. októbra (TASR) - Eurozóna bude pravdepodobne potrebovať svoj špeciálny rozpočet, táto myšlienka sa však musí najprv do detailov rozpracovať a až potom sa k nej bude možné bližšie vyjadriť. Myslí si to premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Súhlasíme, že samotné posilnenie fiškálnej disciplíny nepostačuje a že menová únia potrebuje svoj vlastný eurorozpočet, ktorý by umožnil pohltiť rôzne šoky, ktorých sme svedkami. Na to, aby sme sa mohli jednoznačne vyjadriť, však potrebujeme poznať jeho predpokladanú povahu, úlohy aj ciele," upozornil na dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti. Zároveň zdôraznil, že nevidí žiadny dôvod na spájanie tejto témy s aktuálnymi rokovaniami o viacročnom finančnom rámci EÚ.

Slovenská vláda podľa svojho šéfa víta opätovné otvorenie témy spoločných európskych dlhopisov, predovšetkým vo forme krátkodobých dlhových nástrojov. "Vítame návrh na preskúmanie tejto možnosti, ale aby táto schéma mohla byť úspešná, musia sa na nej podieľať naozaj všetky členské štáty," zdôraznil Fico.

Naopak, reálne podľa neho nie je presadenie myšlienky schvaľovania národných rozpočtov v Bruseli, momentálne by sa o nej nemalo ani rokovať. "S tým by mal každý problém, vrátane vlády SR. Nechcem povedať, že sa za každú cenu bránime nejakej koordinácii, diskusiám, konzultáciám," pripustil premiér s tým, že hlbšia integrácia má svoj zmysel, ale aj svoje limity.
 

Vyberte región